Η ανάγκη για πιστοποίηση άριστου επιπέδου γλωσσομάθειας Αγγλικών (Proficiency) οδήγησε στο σχεδιασμό αντίστοιχων εξετάσεων:
ECPE
,CPE
,LRN
(από το ESOLNET),MSU C2 CELP,
ESB
,TIE
,NOCN
,LanguageCert
(Mastery C2) (από το φορέαPEOPLECERT
),ΚΠΓ Αγγλικά
(επίπεδο Γ),PTE-EDEXCEL
(Level 5), BULATS,EDI
κλπ.Το 1953 το Πανεπιστήμιο του Michigan διοργάνωσε για πρώτη φορά τις εξετάσεις για το ECPE, Examination for the Certificate of Proficiency in English (το "Proficiency Michigan” όπως το λένε οι σπουδαστές), ενώ το 1913 το Cambridge University ήταν το 1ο που οργάνωσε εξετάσεις γλωσσομάθειας Αγγλικών για ξένους με το CPE (Cambridge Proficiency). Οι υπόλοιπες πιστοποιήσεις που αναφέρονται πιο πάνω, εμφανίστηκαν πολύ αργότερα.
Όλα τα προηγούμενα μπορούν να πιστοποιήσουν επίπεδο άριστης γνώσης Αγγλικών (αναγνωρισμένο και από το ΑΣΕΠ) και οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν την εξέταση που τους ενδιαφέρει.
Στον Εκπαιδευτικό Όμιλο ΓΡΑΨΑ, Ηγέτη και Πρωτοπόρο στα
Αγγλικα για ενηλικες
(φοιτητές, εργαζόμενοι, στελέχη) από το 1984, οι σπουδαστές προετοιμάζονται για όλες τις εξετάσεις πτυχίων Proficiency με την επιτυχία μας να αγγίζει το 100%! 130.000 σπουδαστές έμαθαν στα ΓΡΑΨΑ Ξένες Γλώσσες, με καθηγητές-ελίτ, ευέλικτα ωράρια, μοντέρνα-βιωματικά μαθήματα και φιλικά δίδακτρα.Οι διαφορές των εξετάσεων σχετίζονται τόσο με τη διαδικασία όσο και συχνότητα των εξετάσεων όσο και με τον τρόπο βαθμολόγησης και το Pass mark. Υπάρχουν εξετάσεις που απευθύνονται σε σπουδαστές που είναι πολύ καλοί στη διαχείριση χρόνου όπως το ECPE και άλλες που προορίζονται κυρίως για σπουδαστές που το λεξιλόγιο ή η γραμματική δεν είναι το δυνατό τους σημείο όπως τα PTE και MSU.
Στον Εκπαιδευτικό Όμιλο Γράψα, ειδικούς στο Proficiency για ενήλικες, θα βρείτε τους καλύτερους καθηγητές της Αθήνας και Πάτρας, καθηγητές που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε την εξέταση Αγγλικών που σας ταιριάζει ανάλογα με τις ανάγκες και τους στόχους σας.
Αν χρειάζεστε ένα πτυχίο στα
Αγγλικά
με κύρος, έχετε πολύ καλή γνώση γραμματικής και λεξιλογίου επιπέδου Proficiency αλλά θέλετε περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσετε μια έκθεση ή ένα κομμάτι εξέτασης, μπορείτε να επιλέξετε το CPE. Η πλειοψηφία ωστόσο των υποψηφίων ενώ μπορούν να αναγνωρίσουν τη σωστή απάντηση, δυσκολεύονται να συμπληρώσουν κενά και προτιμούν εξετάσεις όπως το ECPE ή το MSU CELP που βασίζεται σε μεγάλο μέρος σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.Οι πιστοποιήσεις ΚΠΓ (Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας), το TIE (Test Of Interactive English) και το BULATS (Business Language Testing Service) είναι διαβαθμισμένες εξετάσεις, πράγμα που σημαίνει πως εξετάζουν περισσότερα από 1 επίπεδα μαζί. Συγκεκριμένα, το ΚΠΓ εξετάζει μαζί τα επίπεδα Γ1 και Γ2 ενώ το TIE επίπεδα από Β2 έως και Γ2. Το δε BULATS βασίζεται σε ένα σύστημα αυτοπροσαρμοζόμενης αξιολόγησης, δηλαδή ο υπολογιστής προσαρμόζει το επίπεδο των ερωτήσεων στο γνωστικό υπόβαθρο του υποψηφίου στα Αγγλικά και βγάζει ένα αποτέλεσμα.
Η βάση επιτυχίας είναι ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο, στην τελική επιλογή, ωστόσο όχι καθοριστικό. Το Pass mark για το ECPE είναι 65%, για τα CPE, MSU CELP και PTE 60% ενώ πιο κάτω συναντάμε το Language Cert με 55%, το NOCN με 51% και τα LRN και EDI με 50%.
Αξίζει να σημειωθεί πως αν ένας υποψήφιος χρειάζεται μια πιστοποίηση στα Αγγλικά για μεταπτυχιακές σπουδές, ενδεχομένως να πρέπει να επιλέξει TOEFL ή IELTS. Και οι δύο αυτές πιστοποιήσεις αναγνωρίζονται ως ισότιμες από τη συντριπτική πλειοψηφία των πανεπιστημίων σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες ωστόσο θα πρέπει να ενημερωθείτε από το πανεπιστήμιο που σας ενδιαφέρει για περισσότερες λεπτομέρειες.