Το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες, εν συντομία ΚΕΠΑ, είναι ο τρόπος που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε το επίπεδο ενός μαθητή σε μια ξένη γλώσσα, στην Ευρώπη κυρίως, αλλά σιγά σιγά και σε άλλες χώρες. Στα Γαλλικά έχουμε το CECRL ή CECR, δηλαδή Le Cadre Européen Commun de référence pour les langues. Με βάση αυτό το πλαίσιο έχουμε 6 επίπεδα που χωρίζονται σε 2 μεγάλες ομάδες DELF και DALF. Το Γαλλικό Υπουργείο Εθνικής παιδείας (France Education International) αναφέρει το DELF ως Le diplôme d’études en langue française και το DALF ως Diplôme approfondi de langue française.
Ειδικότερα, το DELF εχει 4 βαθμίδες δηλαδή 4 ανεξάρτητα διπλώματα DELF A1, DELF A2, DELF B1 και DELF B2. Συνήθως τα δύο πρώτα, έλκουν μικρούς σε ηλικία μαθητές που θέλουν να έχουν ένα πρώτο δίπλωμα και την εμπειρία των εξετάσεων. Στην Ελλάδα οι εξετάσεις που οργανώνονται για την βαθμίδα Β στο DELF B1 προσφέρουν το δίπλωμα DELF B1 Junior, για όλες τις ηλικίες, ενώ στο Β2 ανάλογα με την ηλικία του σπουδαστή υπάρχουν τα B2 Junior (-18 ετών ) και B2 Tout Public (+ 18 ετών) (2022). Τα διπλώματα αυτά επίσης χωρίζονται σε 4 ουσιαστικά δοκιμασίες που έχουν ως σκοπό να αξιολογήσουν τις γνώσεις ενός μαθητή. Είναι περισσότερο επικοινωνιακά και δίνουν την δυνατότητα στον μαθητή να εκφραστεί για να δείξει τι γνωρίζει.
Για παράδειγμα το DELF B1 έχει ακουστική κατανόηση, γραπτή κατανόηση, γραπτή έκφραση και προφορική έκφραση. Για κάθε εξέταση το άριστα είναι το 25. Η συνολική βαθμολογία είναι στα 100, δηλαδή συμψηφίζονται οι 4 δοκιμασίες. Για την επιτυχή απόκτηση του πτυχίου χρειαζόμαστε το 50/100. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ακόμα κι αν ενας μαθητής είναι λίγο αδύναμος σε κάποια από τις δεξιότητες, αλλά καλύτερος στις υπόλοιπες. Δεν πρέπει όμως να πάρει κάτω από 5/25 σε καμία δεξιότητα. Συνεχίζοντας το παράδειγμα του DELF B1 αν έχουμε 13/25, 14/25, 10/25 και 16/25 έχουμε συνολική βαθμολογία 53/100 και επιτυχία στις εξετάσεις παρόλο το 10/25. Αντίθετα αν έχουμε 4/25, 16/25, 15/25, 16/25 ο μαθητής δεν επιτυγχάνει τον σκοπό του με 51/100 διότι σε μια δεξιότητα είχε κάτω από 5/25. Κάτι βέβαια που δεν είναι τόσο συχνό, οπότε διαπιστώνουμε ότι τα διπλώματα DELF είναι ιδιαίτερα φιλικά απέναντι στον μαθητή, ειδικά το DELF B1 που σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο είναι η μέτρια γνώση δηλαδή δεν δίνει μόρια στο ΑΣΕΠ δίνει όμως παγκόσμια αναγνώριση και πρόσβαση στην γαλλική υπηκοότητα (2022). Με καλή οργάνωση και σωστό προγραμματισμό ένας μαθητής μπορεί να φτάσει στο επίπεδο DELF B1 σ’έναν χρόνο και βέβαια έχοντας το DELF B1 έχουμε τις καλύτερες βάσεις για το B2. Επίσης στο εξωτερικό το DELF B1 είναι ικανοποιητικό εφόδιο για ένα CV. To DALF τώρα χωρίζεται σε C1 και C2 και προσφέρει: Πολύ Καλή και Άριστη Γνώση αντίστοιχα. Το C1 ακολουθεί το μοτίβο με τις 4 δεξιότητες, αλλά το C2 συνδυάζει σε 2 τις δοκιμασίες, προσφέροντας ένα εξαιρετικό δίπλωμα.